Svi sveti ili Sisvete

Svi sveti ili u hrvatskoj  Sisvete , svetkovina je u Katoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Slavi se 1. studenoga. U pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima, te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine.

U Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 8. svibnja 1996. pod tim imenom, dotad je praznik bio neradnim danom pod nazivom: Dan spomena na mrtve, a od 27. listopada 1989.[3] do 25. ožujka 1991. Dan sjećanja na mrtve.

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga. U Hrvatskoj je običaj da se za sisvete jede praznični ručak jede patka s mlincima i domaća gibanica.

Osim u Katoličkoj crkvi, ovaj se blagdan obilježava i u Engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama, premda je ondje primio različite oblike, ovisno o dotičnoj Crkvi.

Posljednjih  godina je preuzet običaj da se večer uoči blagdana Svih svetih obilježava Noć vještica ili Halloween. Običaj  je preuzet iz anglo-saksonskih zemalja, kod nas se  rezbare bundeve i unutra se stavlja svijeća , a također se rade kostimirane zabave slične karnevalima, gdje su maske  poput vještica, vampira, duhova, zombija.

 Halloween je stekao popularnoist među mlađpm populacijom te je stoga Katolička crkva počelam organizirati  Holywin. Večer uoči Svih svetih održava se bdijenje. Večer počinje svetom misom, nastavlja se klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom i nastavlja prigodnim programom.